Ferguson FK 7900 UCI
-
- ..:: Użytkownik ::..
Ferguson FK 7900 UCI
Witam.
Od dwóch dni walczę z nowym FK 7900 uci. Wgrałem satelity Astra1,Hotbird i Eurobird(28,2),kanały z tych satelitów są. Problem- włączam tunka jest jakiś program z Eurobirda próbuję przełączyć kanał i nic , komunikat "unkown chanel", wchodzę w menu- edycja listy kanałów wybieram kanał i znowu "unkown chanel" (chcę zaznaczyć ulubione) podobnie jak bym chciał zmienić kolejność kanałów. W tunerze są wgrane wszystkie FTA z trzech satelitów , widzę je ale nie mogę dalej nic zrobić. Cytam instrukcję - postepuję zgodnie z nią i brak efektów. Soft w tunku 2.1.0 z październka. Czy ktoś pomoże rozwikłać ten problem? Pozdrowienia.
Od dwóch dni walczę z nowym FK 7900 uci. Wgrałem satelity Astra1,Hotbird i Eurobird(28,2),kanały z tych satelitów są. Problem- włączam tunka jest jakiś program z Eurobirda próbuję przełączyć kanał i nic , komunikat "unkown chanel", wchodzę w menu- edycja listy kanałów wybieram kanał i znowu "unkown chanel" (chcę zaznaczyć ulubione) podobnie jak bym chciał zmienić kolejność kanałów. W tunerze są wgrane wszystkie FTA z trzech satelitów , widzę je ale nie mogę dalej nic zrobić. Cytam instrukcję - postepuję zgodnie z nią i brak efektów. Soft w tunku 2.1.0 z październka. Czy ktoś pomoże rozwikłać ten problem? Pozdrowienia.
-
Antenę (Maximum Multifokus 85) mam ustawioną na Hotbirda, a poszczególne kontwntery na Astrę1,Eurobird(28,2),Sirius,Thor,Amos1. Ustawienie jest moim zdaniem poprawne bo gdy podłączę tuner Globo 3000M (żadna rewelacja)to odbieram programy ze wszystkich satelitów. Diseqc przy korzystaniu z tunera ferguson korzystam z 3 satelitów Aatra jako 1,Hodbird jako 2, Eurobird jako 3. Mam wątpliwości jak ustwić opcję 22Khz (włączone czy wyłączone) chodzi o ustawienie anteny, Diseqc ustawiam na 1,0 a satelity jak wyżęj (jest to zgodne z podłączeniem konwerterów do diseqc). Przechodzę następnie na lewą stronę (spis satelitów) wciśnięte Ok , są zaznaczone i naciskam czerwony guzik. Następuje skanowanie kanały z poszczególnych satelitów i transporderów wchodzą moim zdaniem porawnie. Czyli mam taki stan, wgrane są poszczególne kanały (programy) z trzech satelitów i dalej juz nic nie chce chodzić. Postęouję zgodnie z instrukcją. Albo nie rozumiem idei postępowania z tym tunerem albo zaczynam podejrzewać źle funkcjonujący soft. Miam kilka tunerów Philips 6010 (przystosowałem go do TNK); Globo 3000M wymieniłem cały soft, Echostar dsb 606 i nigdzie nie miałem takich problemów. Jest to dość frustrujące. Nie jestem żadnym znawcą techniki ale żeby zwykły tunek robił mnie w konia ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- ... Administrator ...
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 100 times
matzg pisze:Dlaczego diseqC 1.0 skoro masz więcej niż 4 konwertery?
Jeżeli typ LNB masz ustawione na Universal to 22khz nie ma znaczenia czy będzie włączone czy wyłączone powinno być Auto.
ps.wysłałem ci wiadomość na PM
Jak rozumiem ,posiada 4xSat ,korzysta z ,, zezujących konwenterów ,, z przełącznikiem diseq ( nie obrotnica)
Czyli wszystkie ustawienia powinny być domyślne ,nie zaznaczasz diseqC 1.0 ,jedynie porty diseq przypisane do konkretnych satelit np:
port 1 = Hotbird
port2 =Astra
itd.
Może się mylę , ale jestem tylko człowiekiem :-D
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI
-
Aby ustawić porty to trzeba włączyć obsługę diseqC .Dzinuch pisze:Antenę (Maximum Multifokus 85) mam ustawioną na Hotbirda, a poszczególne kontwntery na Astrę1,Eurobird(28,2),Sirius,Thor,Amos1. ...
Z tego co napisał kol.Dzinuch to naliczyłem 6 konwerterów.
Tak do końca to nie wiem gdzie jest problem ... z ustawieniem portów aby odbierał wszystkie sat. czy z edycją listy ulubione.
-
Tak mam 6 konwerterów i gdy odbieram Globo 3000M (oczywiście z 4 konwerterów) wszystko gra. Kupiłem fk 7900 bo chcę oglądać z 6 knwerterów on ma diseqC 1.1. Przy FK 7900 korzystam z 2 konwerterów (Astra i HB) , wgrywam satelity ,widzę ich kanały, mogę korzystać z menu opcji ustawienia użytkownika, ustawienia systemowe, ale za Chiny nie mogę przełączać kanałów i praktycznie mogę oglądać jeden. Nie mogę też ustawić opcji ulubione. Nie funkcjonuje w menu edycja listy kanałów tzn., że mogę ją wyświetlić zmienić zgodnie z instrukcją ale nic się nie zapisuje. W tym tkwi problem. Może mam uszkodzony soft w tym zakresie?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 16:54 przez Dzinuch, łącznie zmieniany 2 razy.
-
-
Panowie, dzięki za pomoc, alarm odwołany. Wgrałem nowy soft tej samej wersji i stał się cud, wszystko w fk 9000 uci zaczęło sprawnie funkcjonować. Ja to mam szczęście - nowy tunek, umiejętności skromne i taki numer. Jeszcze raz dzięki. Pozdrowienia.
P.s. Dzięki dla matzg za szczególną ofertę pomocy. :lol:
P.s. Dzięki dla matzg za szczególną ofertę pomocy. :lol: