Brak sygnału lub zły sygnał

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Topic Author
dawid182
..:: Użytkownik ::..

Brak sygnału lub zły sygnał

Post autor: dawid182 » 03 paź 2012, 19:26

Witam
Mam telewizor plazmowy Samsung ps51e530 i tuner ferguson ariva 210 combo. Wgrałem najnowszy soft i najnowszą listę kanałów i na starym telewizorze Tele 5 i Polonia 1 działały dobrze, gdy podłączam przez hdmi i rgb do nowego telewizora to programy z Hotbirda Tele 5 i Polonia 1 nie działają pisze brak sygnału lub słaby sygnał.
Kabel podłączam pod LNB IN a nie LNB OUT.
Jeszcze podłączyłem kabel antenowy bezpośrednio pod konwerter. Podłączenie antenowe jest chyba dobre, bo na starym telewizorze działały te programy.

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Has thanked: 38 times
Been thanked: 100 times

Re: Brak sygnału lub zły sygnał

Post autor: JAKITAKI » 03 paź 2012, 21:09

dandi pisze:Witam
Mam telewizor plazmowy Samsung ps51e530 i tuner ferguson ariva 210 combo. Wgrałem najnowszy soft i najnowszą listę kanałów i na starym telewizorze Tele 5 i Polonia 1 działały dobrze, gdy podłączam przez hdmi i rgb do nowego telewizora to programy z Hotbirda Tele 5 i Polonia 1 nie działają pisze brak sygnału lub słaby sygnał.
Jeszcze podłączyłem kabel antenowy bezpośrednio pod konwerter. Podłączenie antenowe jest chyba dobre, bo na starym telewizorze działały te programy.

sprawdź na rozdzielczości 720p ,jeżeli dalej to samo to,
możliwe ,że trzeba zaktualizowac oprogramowanie TV
Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 21:48 przez JAKITAKI, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI

qwq
..::VIP::..

Post autor: qwq » 04 paź 2012, 8:09

dandi pisze:Wgrałem najnowszy soft i najnowszą listę kanałów i na starym telewizorze Tele 5 i Polonia 1 działały dobrze, gdy podłączam przez hdmi i rgb do nowego telewizora to programy z Hotbirda Tele 5 i Polonia 1 nie działają pisze brak sygnału lub słaby sygnał.
A menu dekodera widać na plaźmie?
Jak tak, to jest tylko i9 wyłącznie problem z sygnałem z anteny sat ( może wina kabla - pewnie przeniosłeś tuner w inne miejsce, lub przełącznika diseqc lub oprawienia efek itp. itd. )
Trzeba sprawdzać po kolei wszystko.

Awatar użytkownika

Topic Author
dawid182

Post autor: dawid182 » 04 paź 2012, 19:04

Menu dekodera widać na plaźmie i na zwykłym telewizorze.
W fergusonie ariva combo na rozdzielczości 720p sprawdziłem i to samo brak lub zły sygnał.
Zaktualizowałem oprogramowanie telewizora samsung ale nic to nie dało i dalej pisze brak sygnału lub zły sygnał, anteny nie ruszałem, dwa tygodnie wstecz te programy na starym telewizorze działały a teraz na starym i na nowym nie działają.
Czy stanie się coś jak podłącze kael do LNB OUT, bo teraz mam podłączony do LNB IN czyli chyba dobrze.

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Has thanked: 38 times
Been thanked: 100 times

Post autor: JAKITAKI » 04 paź 2012, 19:22

Kabel antenowy ma być podłączony pod LNB IN a nie LNB OUT.

LNB OUT - to przelotka konwenterowa

Jaki masz układ (zez) dwa konwentery=desieq ,czy monobloc?
Jak masz zez , odłącz kabel który wchodzi do diseqa i podłącz go pod jeden z konwenterów , i sprawdź czy masz sygnał na Astrze czy Hotbirdzie ( w zależności pod który podłączysz)

tak jak sugerował qwq sprawdx ,czy na F-kach (wtyczkach antenowych) nie masz czasami zwarcie ,zapraw je na nowo.

Jak masz mozliwość ,sprawdx tuner na innej instalacji (aby wykluczyc awarię tunera)
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI

Awatar użytkownika

Topic Author
dawid182

Post autor: dawid182 » 05 paź 2012, 18:52

Dziękuje za pomoc, ale już działają programy z Hotbirda i Astry.
Winny okazał się kabel antenowy. Patrzyłem przez dwa kable i oby dwa były popsute, jeszcze czegoś takiego nie miałem, miałem jeszcze trzeci dobry.

qwq

Post autor: qwq » 06 paź 2012, 9:49

I to jest to :)
Efekt jest najważniejszy :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”