ariva 250 combo
-
- ..:: Użytkownik ::..
wiec jakiego rozwiazania mam szukac??? na czystym sofcie 1.20 robilem dzis pobieranie z astry i wyszukiwało mi programy na epg byla inf jakis tam kanał ( astra1) tutaj po zmiane diseqc 1.0 w astrze i hotbirdzie ruszyla wiekszosc programow z fav 1. Na chwile obecna szukam po kilku forach i zaczynam miec ostry mentlik w glowie
a diseqc 1.1 jak mam ustawic czy wył?
a diseqc 1.1 jak mam ustawic czy wył?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, 20:39 przez zodjak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ... Administrator ...
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 100 times
jeżeli nie masz sygnału z Astry ,to albo szwankuje przełącznik diseq ,albo źle ustawiona antena ,lub sam konwenter ,musisz to rozpracować :-)
Spróbuj w takim razie jeszcze innej opcji, przywróć ustawienia fabryczne , zaznacz aktywne Satelity hotbird i Astrę ,ustaw porty diseq i przeskanuj Satelity , zobacz ci ci wyszuka Astre i Hotbird
ja juz zmykam ,bedę jutro ok.18-tej
Spróbuj w takim razie jeszcze innej opcji, przywróć ustawienia fabryczne , zaznacz aktywne Satelity hotbird i Astrę ,ustaw porty diseq i przeskanuj Satelity , zobacz ci ci wyszuka Astre i Hotbird
ja juz zmykam ,bedę jutro ok.18-tej
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI
-
zrobilem tak jak mowlies astra na diseqc port 2 wogole mi nie wyszukuja na port 1 tylko wyszukaj astre znalazlo mase programow ale z niemieckich ktorych powinno byc sporo tylko 2 szt rtl 2 i cos jeszcze tych niekodowanych fta nie znalazlo nie mam pojecia dlaczego?
Czyżby monoblocker od nowosci był uszkodzony ??
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez zodjak, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- ..::Moderator::..
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Antena paraboliczna działa na zasadzie obicia fali elektromagnetycznej od specjalnie ukształtowanego reflektora (czaszy) w celu skupienia jej w jednym punkcie - ognisku paraboli. Stąd sygnał odbierany jest przez konwerter (LNB1). Zwierciadło paraboliczne skupia także (mniej efektywnie) sygnał docierający do anteny z kierunku bocznego (z Satelity 2). Ten sygnał skupia się w punkcie, gdzie jest odbierany przez dodatkowy konwerter (LNB 2).
Monblock to dwa konwertery połączone ze sobą wspólna obudową do której zamontowano także przełącznik DISEqC.
W monoblocku który ja posiadam DISEqC jest odwrotnie.
Przy ustawieniu patrząc od strony anteny to na wysięgniku mam ustawione
Hotbirda (DISEqC 2) a zezuję na Astrę (DISEqC 1).
Podaj nazwę konwertera to powiem Ci jak jest u Ciebie albo sprawdź swoje ustawienia.
Pozdrawiam!

Monblock to dwa konwertery połączone ze sobą wspólna obudową do której zamontowano także przełącznik DISEqC.

W monoblocku który ja posiadam DISEqC jest odwrotnie.
Przy ustawieniu patrząc od strony anteny to na wysięgniku mam ustawione
Hotbirda (DISEqC 2) a zezuję na Astrę (DISEqC 1).
Podaj nazwę konwertera to powiem Ci jak jest u Ciebie albo sprawdź swoje ustawienia.
Pozdrawiam!
-
wiec kolego tak z tego rysunku wnioskowalem z mialem odwrotnie ustawiony monoblocker dzwonilem do montarzysty i stwierdzil to jako niedopatrzenie. teraz mam lewa czesc jako głowna prawo jako wolna.
konwenter mam jakis BLACKPro strona inverto tv cos kolo 70 zl kosztowal chyba w dalszym ciagu po zmianach w ustawieniach anteny wyswietla mi sie sygnal t7ylko i wyłacznie dla hotbirda dla astry sygnaL calkowicie martwy ( montarzysta stwierdzil ze mozliwe ze od nowosci jest monobloker walnięty. w ustawieniach probowalem zlapac tw trwam on stwierdzil ze jest to najprostsze rozwiazanie aby zlapac astre niestety mi to sie nie udaje jak juz napisałem rozkladam rece
konwenter mam jakis BLACKPro strona inverto tv cos kolo 70 zl kosztowal chyba w dalszym ciagu po zmianach w ustawieniach anteny wyswietla mi sie sygnal t7ylko i wyłacznie dla hotbirda dla astry sygnaL calkowicie martwy ( montarzysta stwierdzil ze mozliwe ze od nowosci jest monobloker walnięty. w ustawieniach probowalem zlapac tw trwam on stwierdzil ze jest to najprostsze rozwiazanie aby zlapac astre niestety mi to sie nie udaje jak juz napisałem rozkladam rece
-
- ... Administrator ...
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 100 times
zodjak pisze:zrobilem tak jak mowlies astra na diseqc port 2 wogole mi nie wyszukuja na port 1 tylko wyszukaj astre znalazlo mase programow ale z niemieckich ktorych powinno byc sporo tylko 2 szt rtl 2 i cos jeszcze tych niekodowanych fta nie znalazlo nie mam pojecia dlaczego?
Monobloc rozumiem masz nowy , i posiadasz paragon ,czyli możesz go wymienić .
Możliwe jest również że sam tuner ma feler , ale najpierw musisz wiedziec ,czy Monobloc masz OK
Ja również korzystam z monoblocka i nie mam zadnych problemów .
Sprawdź jeszcze raz czy masz wszystko ustawione tak jak ponizej:::
1.Monoblock (patrząc stojąc za anteną) = centralnie Hotbird ,po prawej Astra
2. Ustawienia anteny w tunerze ::
- Konwenter uniwersalny (9750-10600)
- Diseq 1.0
* Hotbird port1
* Astra port2
- Diseq 1.1 wyłącz
- polaryzacja = automatycznie
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI
-
tak caly zestaw satelitarny mam nowy. I dlatego trudno stwierdzic czy to akutrat mono nie majac 2 do sprawdzenia ustawienia mam takie jak ty z wyjatkiem tego diseqc bo mam odwrotnie hot =2 astra =1 sciagalem antene dzis do zmiany ustawienia monobloka probowalem kombinowalem i astry mi nie lapie tylko hotbird. chociaz co dziwne jak skanuje satelite to niby pobiera programy z astry mam jakis TRT ANDOLU i niby astra jest jeszcze kilka chyba tureckich i na tym sie konczy
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, 19:56 przez zodjak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Konwerter Monoblock Single Inverto Black Pro który masz posiada nastepujace ustawienia: Astra - port A, Hot Bird - port B.
odległość promienników - 62mm
Aby dobrze odebrać satelitę zezującą potrzebny jest talerz o średnicy 80, 85 cm
Przy innym wymiarze anteny monoblock nie zda egzaminu(zez nie odbierze bo trafi w pustą przestrzeń).
Pozdrawiam!
odległość promienników - 62mm
Aby dobrze odebrać satelitę zezującą potrzebny jest talerz o średnicy 80, 85 cm
Przy innym wymiarze anteny monoblock nie zda egzaminu(zez nie odbierze bo trafi w pustą przestrzeń).
Pozdrawiam!
-
- Kontakt:
Jest mozliwy szarik.
Ilość satelit nie ma znaczenia
Wracając do braku odbioru z astry to spróbuj podłączyć swój tuner u kogoś kto ma monoblock i jak będzie chodziło to przynajmniej będziesz pewny ustawień i skupisz się na antenie.
Ilość satelit nie ma znaczenia
Wracając do braku odbioru z astry to spróbuj podłączyć swój tuner u kogoś kto ma monoblock i jak będzie chodziło to przynajmniej będziesz pewny ustawień i skupisz się na antenie.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, 22:22 przez PewexM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
niestety mieszkam w miescie gdzie pokrycie 99 % miasta ma 1 kablowka monopolista okregowy takze test tego typu odada reszta 10% jest uzytkownikami cyfry polsatu itp dzialaja na 1 konwerterze niestety kablowka u nas za male pieniadze bo jest to 48 zl oferuje sygnal jeszcze analogowy a za cyfrowy to najpier musisz od nich kupic tuner dvb-c koszt 500 zł + 80 za pakiet cyfrowy co mc co uwazam za totalne zdzierstwojak na chwile obecna. dlatego tez kupiłem tuner laczacy dvb-t z sat. tylko ze myslalem ze szarik jest bardziej prosty i latwiej osiagalny