acypaczom pisze: 21 sty 2024, 10:47
A czy na pewno w epg importer wybrałeś źródło danych azmana? Bo domyślnie samo się nie zrobi.
acypaczom pisze: 21 sty 2024, 11:26
on zwyczajnie nie zaznaczył azman. nic nie tzreba odinstalowywać. to nie windows
Qrczę, nieraz zastanawia mnie częstość występowania jasnowidztwa na forach, a i brak czytania ze zrozumieniem. Oczywiście, że zaznaczył źródła od azman. Przecież pisałem wyraźnie w poście. I może jednak nie "on", tylko Kolega z forum
Na dowód screen. Dla spostrzegawczych: widać na nim rzeczywistą przyczynę problemu. Lecz póki co nie potrafię go rozwiązać, o czym niżej...
1_0_1F_35_1_2268_EEEE0000_0_0_0_20250902142702.jpg
Tak, zgadza się - nieprawidłowa data systemu, dekoder przeniósł się w czasie do września 2025. Dlatego nie ma prawa wyświetlać EPG. Przy okazji zapewne przestały działać moje timery nagrywania, ale to już mniejszy problem.
W momencie gdy zobaczyłem prawy górny róg tego screena, uświadomiłem sobie, że od prawie 3 miesięcy ze względu na remont budynku mam odpięty talerz od swojej Zgemmy H9twin. A sychronizacja czasu była ustawiona z transpondera... Tu dla wyjaśnienia: w deku obecnie oglądam tv naziemną przez tuner-dongla USB Xbox oraz tv internetową - MuliStalker, itp. Widać synchronizacja czasu przez tuner DVB-T nie działa. W ogóle aż dziwne, że dek "trzymał" aktualny czas tak długo. W międzyczasie, tzn. od momentu talerza był nie raz restartowany... Wczoraj też go restartowałem no i widocznie wreszcie coś mu się "pomerdało" na dobre.
Zatem czym prędzej przestawiłem w ustawieniach systemu na synchronizację czasu z transpondera na ntp. Niestety nie pomogło...
Zmieniłem serwer z domyślnego pool.ntp.org na ntp1.tp.pl. Bez rezultatu... Oczywiście w międzyczasie restarty dekodera... Wreszcie Google w dłoń i zacząłem walczyć komendami z terminala... Na początek wymuszenie synchronizacji z serwerem czasu:
Komenda nie zgłasza błędu, ale data/czas wciąż bez zmian - wrzesień 2025.
Wreszcie zacząłem próbować ustawiać datę/czas ręcznie, poleceniem:
(według porady stąd:
https://www.linuxsat-support.com/thread ... box-dm800/ )
np. dzisiejszą, np.:
iiiii... data/czas jest w terminalu jakby przyjmowany. Lecz kolejne sprawdzenie bieżącego czasu poleceniem "date" pokazuje, że dekoder wciąż tkwi w roku 2025...
Udało mi się jedynie wreszcie ustalić, że poleceniem "date -s" można tylko ustawić czas PÓŹNIEJSZY niż ten wyświetlany aktualnie. Np. jeśli dekoder pokazuje 2.09.2025, mogę ustawić 3.09.2025. To samo odnośnie godzin/minut - choćby minutę późniejsza. Ale wcześniejszej daty/czasu nie! Tutaj przykładowy screen z mojej walki w terminalu, gdzie próbuję wymuszać synchronizację ntp i ustawiać czas ręcznie, oraz za każdym razem sprawdzam rezultat przez "date". Nie będę się już rozpisywał, ale jeśli ktoś podejmie się analizy, zauważy, że została przyjęta przez system tylko data/czas 2025.09.03-12:00:00, jako "najmłodsza".
Zgemma_terminal_screen.jpg
Ufff. Po tym całym wywodzie pytanie oczywiste - jak sprowadzić Zgemmę z przyszłości do czasu rzeczywistego?
@acypaczom - Ty jesteś guru w Linuxie. Może trzeba usunąć jakiś plik, albo zmodyfikować jakiś wpis?
Pozdrawiam.
P.S. OATV 7.2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.