Witam
Jak w temacie - jak usuwać pliki starsze niż np. 2 dni, zawierające określoną nazwę, np. "pogoda"?
Może jest do tego jakiś plugin?
Pozdrawiam.
Jak cyklicznie usuwać nagrania "starsze niż..." ? (E2/OpenATV)
-
- ..::VIP::..
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 13 times
Re: Jak cyklicznie usuwać nagrania "starsze niż..." ? (E2/OpenATV)
mozna na kilka sposobów.
Najprosciej (skoro to cykliczne) to skryptem
sa 2 metody
1 wyedytowac poczatkowe 3 linie podajac kataog, korego dotyczy, wzorzec plikow ktore maja byc usuniete, ile dni po ktrych maja byc usuwane
druga metoda:
wykonac skrypt z parametrem (zakladam, ze skrypt nazywa się usun_starsz_pliki.sh
usun_starsz_pliki.sh wzorzec_do_usuniecia* 5
usun pliki, ktorych nazwa zaczyna się od wzorzec_do_usuniecia (waza gwuazdka!!!!!), starsze niż 5 dni
Najprosciej (skoro to cykliczne) to skryptem
Kod: Zaznacz cały
path_to_files=/hdd/movies
files_patern='tmp*'
ile_dni=30
[ "$1" != '' ] && files_patern=$1
[ "$2" != '' ] && ile_dni=$2
find $path_to_files/$files_patern -mtime +$ile_dni -exec rm {} \;
sa 2 metody
1 wyedytowac poczatkowe 3 linie podajac kataog, korego dotyczy, wzorzec plikow ktore maja byc usuniete, ile dni po ktrych maja byc usuwane
druga metoda:
wykonac skrypt z parametrem (zakladam, ze skrypt nazywa się usun_starsz_pliki.sh
usun_starsz_pliki.sh wzorzec_do_usuniecia* 5
usun pliki, ktorych nazwa zaczyna się od wzorzec_do_usuniecia (waza gwuazdka!!!!!), starsze niż 5 dni
-
- ..:: Użytkownik ::..
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Witam
W skrócie: komenda find podana przez [mention]acypaczom[/mention] działa jak należy, zgodnie z oczekiwaniem. Dzięki!
W trochę mniejszym skrócie, dla potomnych, może komuś się przyda:
Składnia polecenia find wygląda u mnie tak:
Zwracam uwagę na gwiazdki oraz cudzysłowy, gdyż 'szukany tekst' może znajdować się wewnątrz nazwy pliku, oraz nazwa pliku może zawierać spacje (tak są nazywane pliki nagrań - ze spacjami).
Jednak nie tworzyłem żadnych skryptów, tylko po prostu wpisałem swoje "findy" bezpośrednio do pliku root, znajdującego się w katalogu:
Przykładowe wpisy wyglądają u mnie tak:
Jak widać usuwanie plików spełniających odpowiednie kryteria odbywa się u mnie codziennie o 4 rano.
Wpisy można podejrzeć także w menu dekodera ->Timery->Harmonogramy zadań:
Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI [mention]acypaczom[/mention]
Pozdrawiam.
W skrócie: komenda find podana przez [mention]acypaczom[/mention] działa jak należy, zgodnie z oczekiwaniem. Dzięki!

W trochę mniejszym skrócie, dla potomnych, może komuś się przyda:
Składnia polecenia find wygląda u mnie tak:
find /sciezka_do_plikow/*"szukany tekst w nazwie pliku"* -mtime +ilosc_dni -exec rm {} \;
Jednak nie tworzyłem żadnych skryptów, tylko po prostu wpisałem swoje "findy" bezpośrednio do pliku root, znajdującego się w katalogu:
\etc\cron\crontabs\
30 * * * * /usr/bin/ntpdate-sync silent
00 04 * * * find /hdd/movie/*"TVN HD - Fakty"* -mtime +1 -exec rm {} \;
00 04 * * * find /hdd/movie/*"Wroclaw - Fakty"* -mtime +1 -exec rm {} \;
00 04 * * * find /hdd/movie/*"Wydarzenia"* -mtime +1 -exec rm {} \;
00 04 * * * find /hdd/movie/*"o kontaktowe"* -mtime +1 -exec rm {} \;
00 04 * * * find /hdd/movie/*"Ranking Mazura"* -mtime +15 -exec rm {} \;
00 04 * * * find /hdd/movie/*"agazyn Dolno"* -mtime +21 -exec rm {} \;
00 04 * * * find /hdd/movie/*"Szlachetne zdrowie"* -mtime +21 -exec rm {} \;
Wpisy można podejrzeć także w menu dekodera ->Timery->Harmonogramy zadań:
Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI [mention]acypaczom[/mention]

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- ..::VIP::..
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 13 times
masz mtime +1 , czyli modyfikacja pliku +1. fajne rozwiazane i praktyczne (bo sluszna jest data modyfikacji,a nie utworzenia) , ale miałem kilka razy sytuacje, ze spacje nie przechodziły nawet z '\ ' dlatego dalej bede propagował wersję z zamnią spacji na podkreslenie (nie myślnik) .
to nie negatywna opinia, bo bardzo mi się podoba Twój wniosek, ale moj LTO już by wymiotował skadnią i taśma leciałaby 100 razy w kazda stronę. Jestem stary, więc nie przepadam za nowościami
ode mnie kciuk w górę!!!!
to nie negatywna opinia, bo bardzo mi się podoba Twój wniosek, ale moj LTO już by wymiotował skadnią i taśma leciałaby 100 razy w kazda stronę. Jestem stary, więc nie przepadam za nowościami

-
- ..:: Użytkownik ::..
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Hm, przecież sam mi podałeś taką składnię +mtime ilosc_dni w poprzednim poście...acypaczom pisze: 27 maja 2023, 0:04 masz mtime +1 , czyli modyfikacja pliku +1. fajne rozwiazane i praktyczne (bo sluszna jest data modyfikacji,a nie utworzenia) ,
Systemowa "nagrywarka" tworzy nazwy plików ze spacjami, przynajmniej w mojej Zgemmie/OpenATV6.4/7.2. Nie mam na to żadnego wpływu. Jako nieznawca linuxa zauważyłem po prostu metodą empiryczną, że zamknięcie w cudzysłów daje możliwość prawidłowego wyszukania plików zawierających spacje. Podobnie zresztą zdaje się jest w Windzie. Nie wiem tylko (nie testowałem dokładniej) jak jest z polskimi znakami, dlatego jak widać w przykładach wolałem ich unikać oraz bezpieczniej wpisać "o kontaktowe" niż "Szkło kontaktowe". I tak przecież wyszuka.ale miałem kilka razy sytuacje, ze spacje nie przechodziły nawet z '\ ' dlatego dalej bede propagował wersję z zamnią spacji na podkreslenie (nie myślnik) .
to nie negatywna opinia, bo bardzo mi się podoba Twój wniosek,
A tu już ja nie nadążam, nie wiem o co biega z tym LTO i taśmą. Może jestem już za staryale moj LTO już by wymiotował skadnią i taśma leciałaby 100 razy w kazda stronę.
Tak czy siak - cykliczne usuwanie działa tak jak chciałem - i o to przecież chodziło

Pozdrawiam.