Czy można 2 routery połączyć ze sobą?
-
- ..:: Użytkownik ::..
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 1 time
Czy można 2 routery połączyć ze sobą?
i jak to ustawic w 2 routerze aby nie bylo konfliktu?
1 router 100mb
2 router 1gbps
chcę mieć sieć LAN 1gbps (urządzenia podłączone pod router nr2)
tak zeby octagon łączył się z siecią 1gbps zamiast 100mb
1 router 100mb
2 router 1gbps
chcę mieć sieć LAN 1gbps (urządzenia podłączone pod router nr2)
tak zeby octagon łączył się z siecią 1gbps zamiast 100mb
-
- ..::Moderator::..
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 28 times
Re: Czy można 2 routery połączyć ze sobą?
Co to za routery i z czego bierzesz? Octagon do tego 1GB i ten 1GB musi być głównym.
A internet ile masz? Ja z routera mam dzielone switchem.
A internet ile masz? Ja z routera mam dzielone switchem.
-
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 33 times
Nie za bardzo rozumiem , do modemu podepnij ten szybszy, lan wtedy do octagona , a ten wolniejszy możesz podpiąć w gniazdo lan w tym szybszym ( będzie szeregowo). Zakłócać nie powinno.
-
- Been thanked: 16 times
Po co mają być dwa skoro wystarczy zostawić lepszy i zrobić na nim sieć.
Zresztą nie wiadomo jakie to routery.
[mention]papuga[/mention] jak zrobi dwie podsieci to się wzajemnie z sobą urządzenia w nic nie połączą a na pewno nie będzie potrafił je połączyć. Jak narazie ma bezsens bo do wolnej sieci usiłuje podłączyć szybszą. Jak mu zalezy tylko na LAN to nie problem tylko wszystko należy łączyć do drugiego routera.
Główny router i najwolniejszy to pewnie od operatora.
[mention]papuga[/mention] jak zrobi dwie podsieci to się wzajemnie z sobą urządzenia w nic nie połączą a na pewno nie będzie potrafił je połączyć. Jak narazie ma bezsens bo do wolnej sieci usiłuje podłączyć szybszą. Jak mu zalezy tylko na LAN to nie problem tylko wszystko należy łączyć do drugiego routera.
róż(nie) chcę... Darmowe linijki
-= Ktosiu =-
-= Ktosiu =-
-
a no właśnie, nie wiadomo co on chce uzyskać , jak na razie zrozumiałem że lan do octagona z tego szybszego , a może drugi ma mieć na piętrze ,Ktosiu pisze: 07 lut 2022, 22:13Po co mają być dwa skoro wystarczy zostawić lepszy i zrobić na nim sieć.
@papuga jak zrobi dwie podsieci to się wzajemnie z sobą urządzenia w nic nie połączą a na pewno nie będzie potrafił je połączyć. Jak narazie ma bezsens bo do wolnej sieci usiłuje podłączyć szybszą. Jak mu zalezy tylko na LAN to nie problem tylko wszystko należy łączyć do drugiego routera.

-
2 router chce podłączać jak nie wie jak go ustawić.
Najprościej było by wyłączyć DHCP i ustawić go jako bridge/mostek sieciowy , adresacja będzie identyczna w sieci lan tylko to co do pierwszego działa wolniej po LAN.
Można pierwszy przestawić na modem jeśli ma opcje i dalej z górki bo tylko podłączyć 2 i jest jedna sieć na jednym routerze.
Najprościej było by wyłączyć DHCP i ustawić go jako bridge/mostek sieciowy , adresacja będzie identyczna w sieci lan tylko to co do pierwszego działa wolniej po LAN.
Można pierwszy przestawić na modem jeśli ma opcje i dalej z górki bo tylko podłączyć 2 i jest jedna sieć na jednym routerze.
-= Ktosiu =-
-= Ktosiu =-
-
Mam podłączona sieć osiedlowa do routera na parterze TP link 740n i tutaj na 2 pc, oraz tv oraz mam też telewizor u góry i laptopa i u góry mam kolejny router i czy mogę go ustawić w tryb routera ten router d link 825 i on ma 1gpbs i chciałbym mieć transfer laptop tuner na poziomie 1gbps
Obecnie 2 router mam wyłączony dhcp więc dziala jako switch a głównym jest TP link i osiągam 100mb transferu laptop octagon
Obecnie 2 router mam wyłączony dhcp więc dziala jako switch a głównym jest TP link i osiągam 100mb transferu laptop octagon
-
- Been thanked: 17 times
Rozwaz to na przykładzie instalacji wodociagowej.Jezeli do mieszkania doprowadzisz wode rura o srednicy 10cm a dalej dasz rure o srednicy 30cm to i tak nie bedzie woda szybciej leciala .Przepływ ogranicza rura 10cm. Podobnie jest tutaj wazny jest router ktory dostarcza internet.Znaczenie ma tez karta sieciowa jaka zastosowana jest w danym urzadzeniu.
-
ale mi chodzi tylko o wewnętrzną siec aby bylo 1Gbps to nadal ta regula dziala?
-
- Been thanked: 17 times
-
Jak ma działać szybciej jak podpinasz pewnie tuner pod pierwszy router.
By działało wszystko co potrzeba ma byc wpięte koniecznie do 2 routera oczywiście wszystko z kartami sieciowymi 1 Gbps albo wifi minimum 300-600 Mbps będzie najwilniejszym połaczeniem.
O transferach na poziomie 1 Gbps możesz sobei TYLKO pomarzyć bo nie ma masz takiej sieci dostępnej z miernym sprzętem.
By działało wszystko co potrzeba ma byc wpięte koniecznie do 2 routera oczywiście wszystko z kartami sieciowymi 1 Gbps albo wifi minimum 300-600 Mbps będzie najwilniejszym połaczeniem.
O transferach na poziomie 1 Gbps możesz sobei TYLKO pomarzyć bo nie ma masz takiej sieci dostępnej z miernym sprzętem.
-= Ktosiu =-
-= Ktosiu =-
-
jak pod pierwszy? Chyba nie zrozumiale napisalem oczywiście ze pod 2
octagon ma 1gbps, laptop łączy sie przez wifi 650/650mb a router ma porty 1gbps d link

octagon ma 1gbps, laptop łączy sie przez wifi 650/650mb a router ma porty 1gbps d link

-
Zamień routery miejscami i będzie OK. Skoro TP nie ma lan 1gb , to jak jest D-Link podłączony do niego to dostaje tylko 100mb , to niby jak ma wysłać 1 gb. Coś jest nie Hallo
-
Jak wyżej tylko zamiana na lepszy router umożliwi właściwe połączenie, pierwszy router jest najsłabszym ogniwem sieci i ogranicza całą dalszą sieć do 100 Mbps.
Wywal całkiem gniota jakim jest TL-WR740N , wepnij TYLKO DIR-825.
Jak chcesz dalej rozdzielić i rozszerzyć zasięg WiFi to nie słabszy router niż ze standardem AC1900 . Jeśli zasięg Wifi z DIR jest akceptowany to lepiej kupić switch pod rozdział LAN.
Tak przy okazji, jak by ktoś przekonywał do bezprzewodowego łączenia routerów to tez nie bierz pod uwagę bo spadają transfery o 50% jeśli nie posiadasz odpowiednich routerów.
Wywal całkiem gniota jakim jest TL-WR740N , wepnij TYLKO DIR-825.
Jak chcesz dalej rozdzielić i rozszerzyć zasięg WiFi to nie słabszy router niż ze standardem AC1900 . Jeśli zasięg Wifi z DIR jest akceptowany to lepiej kupić switch pod rozdział LAN.
Tak przy okazji, jak by ktoś przekonywał do bezprzewodowego łączenia routerów to tez nie bierz pod uwagę bo spadają transfery o 50% jeśli nie posiadasz odpowiednich routerów.
-= Ktosiu =-
-= Ktosiu =-
-
papuga pisze: 12 lut 2022, 16:29Zamień routery miejscami i będzie OK. Skoro TP nie ma lan 1gb , to jak jest D-Link podłączony do niego to dostaje tylko 100mb , to niby jak ma wysłać 1 gb. Coś jest nie Hallo
ale ja chce 1gbps tylko w tej drugiej sieci (tv, tuner i laptop podlaczone do dira) a nie calej
to nie mozna ustawic tak aby kolejny router byl kolejną siecią? aby nie ograniczal go poprzedniJak wyżej tylko zamiana na lepszy router umożliwi właściwe połączenie, pierwszy router jest najsłabszym ogniwem sieci i ogranicza całą dalszą sieć do 100 Mbps.
jak wywale to nie będę mial wcale na górze internetu! ponieważ nie ma szans aby z pokoju na górze łapało sygnał po wifi z routera na dole nawet z DIRa majacego 4 antenki nie ma szans aby złapało wifi z laptopa czy smartfona z dołu! (jedynie wifi 2.4Ghz z dir lapie na tym samym poziomie, a 5ghz jedynie w tym samym pokoju co jest router)Wywal całkiem gniota jakim jest TL-WR740N , wepnij TYLKO DIR-825.
na dole w pokoju mam 2 komputery stacjonarne (2 porty zajęte, jednym kablem idzie do tunera satelitarnego do innego pokoju na dole internet, oraz wifi na dole, a czwartym ostatnim idzie internet na górę na piętro do routera DIR-825 i z niego idzie to octagona, TV, oraz po wifi do laptopa i smarfona 650Mb/650Mb