Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

ODPOWIEDZ

7dy7
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 37
Rejestracja: 22 mar 2020, 12:10
Has thanked: 2 times

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: 7dy7 » 31 mar 2020, 20:42

Co to oznacza że dekoder jest w celach edukacyjnych?

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 19835
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 12 times
Been thanked: 24 times
Poland

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: JAKITAKI » 31 mar 2020, 21:01

7dy7 pisze:
31 mar 2020, 20:42
Co to oznacza że dekoder jest w celach edukacyjnych?

to że posiada możliwości rozbudowania go o oprogramowanie ,czy dodatki ,które np. pozwolą oglądać TV bez karty operatora ,co jest oczywiście nielegalne
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI


bdk
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 5
Rejestracja: 09 lip 2015, 13:55
Has thanked: 1 time

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: bdk » 31 mar 2020, 21:05

tomek6680 pisze:
31 mar 2020, 20:17
bdk pisze:
31 mar 2020, 20:09
Witam. 
Zastanawiam sie nad kupnem nowego dekodera. W miare prostego w uzyciu w celach edukacyjnych. W tej chwili od kilku lat uzywam CB652. Brakuje mi w nim przejrzystego EPG i drugiej glowicy. W przeszlosci mialem n-boxa wiec z linuxem dam rade. Mam nadzieje :) Cena w granicach 1000PLN.
Z gory dziekuje ze porady.

Z tysiąc zł ,to może GiGaBlue UHD UE 4K https://hollex.pl/odbiornik-gigablue-uh ... p-985.html
Ale może też być taniej i też dobrze Zgemma H9 Combo,Twin
https://www.google.pl/search?ei=MImDXvy ... CAo&uact=5  


Dzieki. Roznica w cenie dosc istotna. Rozumiem, ze oba maja opcje wmontownia dysku. GiGaBlue ma lepsze parametry i wyswietlacz LCD. Oba sa pod E2 wiec rozumiem ze obsluga bedzie podobna. Jakies inne istotne roznice?
 


bdk
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 5
Rejestracja: 09 lip 2015, 13:55
Has thanked: 1 time

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: bdk » 31 mar 2020, 21:12

Sorry panowie ze zawracam glowe ale tyle sie tego na runku narobilo, ze nie mozna sie polapac. Kiedys byly tylko n-Boxy i dlugo, dlugo nic, a teraz chinszczyzna nas zalala i trudno wybrac. 

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4616
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times
Płeć:
Poland

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: tomek6680 » 31 mar 2020, 22:35

Zgemma H9 Combo,Twin to obecnie tuner na "topie" ,masz spore wsparcie różnych image. Główna "wada" to spowolnienie obrazu na 1-2sek ,przy przełączaniu kanałów . Obecnie to najlepszy box z tych najtańszych (cena-możliwości) . GigaBlu to tuner z wyższej półki ,lepsze wykonanie ,wyświetlacz,głowice.
Jest obecnie sporo tunerów w różnej cenie ,jest w czym wybierać w zależności od własnych preferencji .
Pro publico bono


bdk
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 5
Rejestracja: 09 lip 2015, 13:55
Has thanked: 1 time

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: bdk » 31 mar 2020, 23:49

tomek6680 pisze:
31 mar 2020, 22:35
Zgemma H9 Combo,Twin to obecnie tuner na "topie" ,masz spore wsparcie różnych image. Główna "wada" to spowolnienie obrazu na 1-2sek ,przy przełączaniu kanałów . Obecnie to najlepszy box z tych najtańszych (cena-możliwości) . GigaBlu to tuner z wyższej półki ,lepsze wykonanie ,wyświetlacz,głowice.
Jest obecnie sporo tunerów w różnej cenie ,jest w czym wybierać w zależności od własnych preferencji .
Dzieki za podpowiedz. Jako, ze bedzie to sprzet na mam nadzieje kilka lat, to chyba przyinwestuje w GiGaBlue. 
 


splitfire
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 49
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:16
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Płeć:

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: splitfire » 03 kwie 2020, 11:05

tomek6680 pisze:
31 mar 2020, 22:35
...Główna "wada" to spowolnienie obrazu na 1-2sek ,przy przełączaniu kanałów...
Orientujesz się z czego to wynika? Czy tak się dzieje na każdym image?
Teoretycznie za to mógłby być odpowiedzialny chipset Hi3798MV200: http://www.hisilicon.com/-/media/Hisili ... 8MV200.pdf ale przecież on jest w wielu tunerach ten sam, np. Anadol Multiboot 4k, Ustym 4k Pro, Octagon SF8008, Opticum AX HD60  i HD61,  Ferguson Ariva ATV TT i pewnie wiele innych.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4616
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times
Płeć:
Poland

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: tomek6680 » 03 kwie 2020, 17:53

splitfire pisze:
03 kwie 2020, 11:05
tomek6680 pisze:
31 mar 2020, 22:35
...Główna "wada" to spowolnienie obrazu na 1-2sek ,przy przełączaniu kanałów...
Orientujesz się z czego to wynika? Czy tak się dzieje na każdym image?
Teoretycznie za to mógłby być odpowiedzialny chipset Hi3798MV200: http://www.hisilicon.com/-/media/Hisili ... 8MV200.pdf ale przecież on jest w wielu tunerach ten sam, np. Anadol Multiboot 4k, Ustym 4k Pro, Octagon SF8008, Opticum AX HD60  i HD61,  Ferguson Ariva ATV TT i pewnie wiele innych.

To "spowalnianie" obrazu w tunerach HiSilicon wynika z synchronizacji audio i video ,po przełączeniu kanału . Taką metodę wybrali ,trzeba z tym żyć
Pro publico bono


polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: polsky166 » 08 kwie 2020, 18:31

Hejka Panowie jaki tuner polecicie do odbioru tv sat i naziemnej
Fajnie by bylo jakby się dało zamontować dysk twardy do środka
I żeby był przyszlosciowy
Obecnie mam arive 250 combo

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4616
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times
Płeć:
Poland

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: tomek6680 » 08 kwie 2020, 18:54

polsky166 pisze:
08 kwie 2020, 18:31
Hejka Panowie jaki tuner polecicie do odbioru tv sat i naziemnej
Fajnie by bylo jakby się dało zamontować dysk twardy do środka
I żeby był przyszlosciowy
Obecnie mam arive 250 combo

Zgemma H9 Combo
Pro publico bono


polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: polsky166 » 08 kwie 2020, 19:01

W wersji combo nie ma złącza na dysk chyba
A h7s?


polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: polsky166 » 08 kwie 2020, 19:15

umożliwia oglądanie obrazu z odbiornika na monitorze komputera
jak to działa?

Awatar użytkownika

leszek2011
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 624
Rejestracja: 01 wrz 2011, 08:21
Been thanked: 3 times

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: leszek2011 » 08 kwie 2020, 20:41

Tuner ma wyjscie HDMI monitor wejscie HDMI ,łaczysz kablem i ogladasz.


polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: polsky166 » 10 kwie 2020, 12:51

leszek2011 pisze:
08 kwie 2020, 20:41
Tuner ma wyjscie HDMI monitor wejscie HDMI ,łaczysz kablem i ogladasz.

na allegro w opisie pisalo ze przez siec mozna ogladac na komputerze... czy to prawda? 

CZy warto dolozyc do ZGEMMA H7S czym on sie różni od h9 combo? 

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4616
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times
Płeć:
Poland

Re: Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje

Post autor: tomek6680 » 10 kwie 2020, 17:47

polsky166 pisze:
10 kwie 2020, 12:51
leszek2011 pisze:
08 kwie 2020, 20:41
Tuner ma wyjscie HDMI monitor wejscie HDMI ,łaczysz kablem i ogladasz.

na allegro w opisie pisalo ze przez siec mozna ogladac na komputerze... czy to prawda? 

CZy warto dolozyc do ZGEMMA H7S czym on sie różni od h9 combo? 

Te tunery Zgemmy różnią procesorami . W Zgemmach z procesorem HiSilicon lekko obraz "przycina" po przełączeniu kanału ale idzie się do tego "przyzwyczaić" .Można na kompie oglądać kanały z tunera ,stream.
Pro publico bono

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”