Brak kanałów HD podczas gorszej pogody.

ODPOWIEDZ

Autor tematu
djszyba
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 37
Rejestracja: 28 cze 2016, 22:08

Brak kanałów HD podczas gorszej pogody.

Post autor: djszyba » 13 lip 2016, 23:14

Aktualnie teraz u mnie słaby deszczyk i niestety wszystkie kanały HD słaby sygnał. Jak sobie z tym poradzić? Konwerter na dwa sygnały. Dwa dekodery Ferguson Ariva 150 i 253.
Jest sposób by podczas słabszej pogody wszystkie kanały działały?

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1779
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: Brak kanałów HD podczas gorszej pogody.

Post autor: ddll » 14 lip 2016, 08:49

djszyba pisze:Aktualnie teraz u mnie słaby deszczyk i niestety wszystkie kanały HD słaby sygnał. Jak sobie z tym poradzić? Konwerter na dwa sygnały. Dwa dekodery Ferguson Ariva 150 i 253.
Jest sposób by podczas słabszej pogody wszystkie kanały działały?
Wielkość czaszy, długość, jakość przewodu?


Autor tematu
djszyba
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 37
Rejestracja: 28 cze 2016, 22:08

Post autor: djszyba » 14 lip 2016, 10:29

Wielkość - standard 80 cm. Długość 10m. Jakość, standardowy przewód.
Konwerter nie ma nic do rzeczy?

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 19689
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 9 times
Been thanked: 23 times

Post autor: JAKITAKI » 14 lip 2016, 11:00

djszyba pisze:Wielkość - standard 80 cm. Długość 10m. Jakość, standardowy przewód.
Konwerter nie ma nic do rzeczy?
- kanały HD wymagają dobrego sygnału pow.60%
- nie należy sugerować się wskazaniami tunera
- antenę należy dostroić ,korzystając z przyrządu , lub zlecić to fachowcowi
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1779
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: ddll » 14 lip 2016, 11:38

djszyba pisze:Wielkość - standard 80 cm. Długość 10m. Jakość, standardowy przewód.
Konwerter nie ma nic do rzeczy?
Wszystko ma znaczenie ale na początek poprawne, dokładne ustawienie anteny. Przewód standardowy to określenie raczej świadczące o tanim, pospolitym, białym, słabej jakości. Ile lat to wisi, model konwertera, czy przed talerzem nie ma drzew?
Jakie masz poziomy sygnału?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez ddll, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
djszyba
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 37
Rejestracja: 28 cze 2016, 22:08

Post autor: djszyba » 14 lip 2016, 12:35

JAKITAKI pisze:- kanały HD wymagają dobrego sygnału pow.60%
Jak jest słoneczna pogoda, to wszystko działa jak należy. Sygnał sprawdzany na dekoderze to 60-75%.
ddll pisze:Przewód standardowy to określenie raczej świadczące o tanim, pospolitym, białym, słabej jakości.
Tak, zgadza się... ale drugi z dekoderów ma już kabel czarny, dużo grubszy od tego mojego standardu i również gubi HD podczas słabej pogody (deszcz, mocne zachmurzenie).
ddll pisze:Ile lat to wisi, model konwertera, czy przed talerzem nie ma drzew?
Ponad 6 lat. Gumki zabezpieczające przed dostaniem się wody do konwertera są twarde i pewnie skruszyły by się w rękach.
Antena satelitarna skierowana jest bezpośrednio na niebo. Nie żadnej przeszkody.
Konwerter to jakiś "noname". Jeden z najtańszych.

Czy sygnał dostarczy z anteny satelitarnej nie powinien się zmniejszyć pomimo brzydkiej pogody?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, 12:38 przez djszyba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1779
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: ddll » 14 lip 2016, 12:47

djszyba pisze: Jak jest słoneczna pogoda, to wszystko działa jak należy. Sygnał sprawdzany na dekoderze to 60-75%.
Tak, zgadza się... ale drugi z dekoderów ma już kabel czarny, dużo grubszy od tego mojego standardu i również gubi HD podczas słabej pogody (deszcz, mocne zachmurzenie).

Antena satelitarna skierowana jest bezpośrednio na niebo. Nie żadnej przeszkody.
Konwerter to jakiś "noname". Jeden z najtańszych.

Czy sygnał dostarczy z anteny satelitarnej nie powinien się zmniejszyć pomimo brzydkiej pogody?
Te 60-75% to siła i jakość czy jakość? To wcale nie jest dużo. Jak miałem Arivę 102E to miałem jakość w granicach 75-78% i podobnie siła i problemy były dopiero przy mocnym deszczu.
Jeśli antena jest dokładnie ustawiona, łącznie ze skosem konwertera, to zacząłbym od podstawienia pojedynczego konwertera na tym czarnym przewodzie i sprawdzeniu czy wzrosła siła i jakość. Konwerter polecam Inverto. http://www.hollex.pl/konwertery-lnbs/tw ... lack-ultra
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez ddll, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
djszyba
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 37
Rejestracja: 28 cze 2016, 22:08

Post autor: djszyba » 14 lip 2016, 13:13

ddll pisze:Te 60-75% to siła i jakość czy jakość?
Jakość. Teraz jest około 30% i skacze do 45-50% (deszcz).
Siła w granicach 80-90%
ddll pisze:Jeśli antena jest dokładnie ustawiona, łącznie ze skosem konwertera, to zacząłbym od podstawienia pojedynczego konwertera na tym czarnym przewodzie i sprawdzeniu czy wzrosła siła i jakość.
Może jednak zmierzyłbym miernikiem, mogę prosić o propozycję jaki najlepiej zakupić?
ddll pisze:Konwerter polecam Inverto. http://www.hollex.pl/konw...rto-black-ultra
Może się jednak skuszę. Dziękuję za sugestię.

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1779
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: ddll » 14 lip 2016, 14:00

djszyba pisze:
ddll pisze:Te 60-75% to siła i jakość czy jakość?
Jakość. Teraz jest około 30% i skacze do 45-50% (deszcz).
Siła w granicach 80-90%
ddll pisze:Jeśli antena jest dokładnie ustawiona, łącznie ze skosem konwertera, to zacząłbym od podstawienia pojedynczego konwertera na tym czarnym przewodzie i sprawdzeniu czy wzrosła siła i jakość.
Może jednak zmierzyłbym miernikiem, mogę prosić o propozycję jaki najlepiej zakupić?
ddll pisze:Konwerter polecam Inverto. http://www.hollex.pl/konw...rto-black-ultra
Może się jednak skuszę. Dziękuję za sugestię.
Siłę masz dobrą, jakość kiepską. Miernika nie opłaca ci się kupować ale wskaźnikiem za paredziesiąt zł. jak masz pojęcie to może? A może lepiej kogoś co się tym zajmuje? W końcu bez wymian, samo ustawienie, to nie majątek a i on wtedy będzie odpowiadał za decyzje co winne..


Autor tematu
djszyba
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 37
Rejestracja: 28 cze 2016, 22:08

Post autor: djszyba » 14 lip 2016, 14:13

ddll pisze:W końcu bez wymian, samo ustawienie, to nie majątek a i on wtedy będzie odpowiadał za decyzje co winne..
Problem jest u mnie z fachowcami. Te 6 lat temu dałem się naciąć na ten konwerter noname jednemu z "fachowców" bo niby poprzedni był wadliwy. Dlatego za bardzo im nie ufam, a jak mam płacić 100 zł za samą robociznę i kolejne naciągnięcie na wadliwy osprzęt mimo jego sprawności, to dziękuję za takie coś. A tutaj za troszkę ponad 100 zł będę miał wskaźnik plus konwerter dobrej jakości. Czyż nie bardziej opłacalne? Minus jest taki, że nic mi z tego może nie wyjść ;)
Telewizję HD zacząłem oglądać od bardzo niedawna, cały czas kanały oglądałem na telewizorze kineskopowym i stąd te problemy z jakością sygnału.

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 19689
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 9 times
Been thanked: 23 times

Post autor: JAKITAKI » 14 lip 2016, 15:42

djszyba pisze:
ddll pisze:W końcu bez wymian, samo ustawienie, to nie majątek a i on wtedy będzie odpowiadał za decyzje co winne..
Problem jest u mnie z fachowcami. Te 6 lat temu dałem się naciąć na ten konwerter noname jednemu z "fachowców" bo niby poprzedni był wadliwy. Dlatego za bardzo im nie ufam, a jak mam płacić 100 zł za samą robociznę i kolejne naciągnięcie na wadliwy osprzęt mimo jego sprawności, to dziękuję za takie coś. A tutaj za troszkę ponad 100 zł będę miał wskaźnik plus konwerter dobrej jakości. Czyż nie bardziej opłacalne? Minus jest taki, że nic mi z tego może nie wyjść ;)
Telewizję HD zacząłem oglądać od bardzo niedawna, cały czas kanały oglądałem na telewizorze kineskopowym i stąd te problemy z jakością sygnału.
najważniejsza jest jakość sygnału

tak więc jeśli będziesz chciał poprawić ustawienie anteny ,wejdź w menu ustawienia anteny

tam będziesz miał dwa wskazania siła i jakość , ustawiając antenę zwróć uwagę na % jakości

porada

- znim zaczniesz wachlować anteną ,zaznacz sobie markerem ,np. na maszcie ,obecną pozycję anteny , przydatne , aby ponownie bez problemu wrócić do poprzedniej pozycji ustawienia .
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1779
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: ddll » 14 lip 2016, 16:03

Może jeszcze inną poradę udzielę. Zanim odkręcisz śruby od czaszy , na włączonym w dekoderze poziomie sygnału, złap za czaszę, nie zasłaniając talerza, z obu boków i lekko talerzem skręcaj, przeginaj w lewo , prawo, potem łapiąc za górę i dół góra-dół. Jak w jakimkolwiek kierunku poprawiła się siła i jakość to już wiesz, że źle ustawiona. Jak tylko zmniejszenie sygnału , pogarszanie to nie ma sensu ruszać czaszy.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez ddll, łącznie zmieniany 2 razy.


Autor tematu
djszyba
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 37
Rejestracja: 28 cze 2016, 22:08

Post autor: djszyba » 14 lip 2016, 22:49

Własnie jestem po ustawieniach.
Tylko takie coś maksymalnie mogłem uzyskać (jakość na kanałach nie HD to 60-80%):
Obrazek
Ruszałem anteną dosłownie na milimetry.
Wzmacniacz sygnału - czy może takie coś by pomogło na mój przypadek?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, 22:50 przez djszyba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1779
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: ddll » 15 lip 2016, 08:57

djszyba pisze:Własnie jestem po ustawieniach.
Tylko takie coś maksymalnie mogłem uzyskać (jakość na kanałach nie HD to 60-80
Ruszałem anteną dosłownie na milimetry.
Wzmacniacz sygnału - czy może takie coś by pomogło na mój przypadek?
To ma działać bez wzmacniacza i nie ma prawa skakać jak u ciebie.
Skoro "nie pomaga" ustawianie anteny to trzeba zastosować podmiany-konwerter, przewód, czasza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”