Jaki kupić tuner sat_pytania_propzycje


bastjan17
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 1
Rejestracja: 07 wrz 2014, 20:38

Post autor: bastjan17 » 07 wrz 2014, 21:05

Witam
Mam pytanko dot.tunera.Jaki kupić do kwoty 300,- z wifi na linuksie który umożliwi mi edukacje z sharingiem. Zatrzymałem sie na fergusonach AF i kabelkach RS232 :)

z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam
bastjan17

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 19866
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 11 times
Been thanked: 25 times
Poland

Post autor: JAKITAKI » 07 wrz 2014, 21:10

bastjan17 pisze:Witam
Mam pytanko dot.tunera.Jaki kupić do kwoty 300,- z wifi na linuksie który umożliwi mi edukacje z sharingiem. Zatrzymałem sie na fergusonach AF i kabelkach RS232 :)

z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam
bastjan17
na linuxie do 300zł ? takiego nie znajdziesz , no chyba że uda ci się kupić Arivę A@Link , obecnie jest możliwość zaaplikowania jej enigmy 2

- jeżeli potrzebujesz tunera do sharingu ,po wifi , to poczytaj wcześniejsze posty dotyczące np. tunera Cryptobox
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI


dzamaj0
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 2
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:39

Post autor: dzamaj0 » 08 paź 2014, 00:06

Również szukam tunera pod sharing klient. Co powiecie o tunerze Nbox ??????

Awatar użytkownika

Fotodetektor
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 568
Rejestracja: 06 lis 2012, 16:08
Lokalizacja: JO81HI
Kontakt:

Post autor: Fotodetektor » 08 paź 2014, 06:46

Nie polecam. Za dużo problemów z działaniem po przeróbkch.
Sąsiad kupił 2 szt. i już ma problem z obrazem. Jak trafisz dobrze na model to być może podziała.
VU+ ULTIMO 4K BH
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90
Televes Q90AL


dzamaj0
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 2
Rejestracja: 21 lip 2013, 21:39

Post autor: dzamaj0 » 08 paź 2014, 14:50

dzięki kolego

Awatar użytkownika

leszek2011
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 577
Rejestracja: 01 wrz 2011, 08:21
Been thanked: 3 times

Post autor: leszek2011 » 11 paź 2014, 10:25

Jestem innego zdania ,n-box czarny uzywam juz ponad rok .Tuner dziala dobrze pod warunkiem ze nie wgrywamy do niego niepotrzebnych plikow np skinow >Zainstalowany plugin do czyszczenia pamieci sprawia ze nie ma problemow z obrazem .

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4578
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 30 times
Płeć:
Poland

Post autor: tomek6680 » 11 paź 2014, 11:11

@leszek2011
Różni ludzie przerabiali n-boxy w różny sposób . Można trafić na w miare dobry egzemplarz ,ale też na kompletny złom ,teraz zakup n-boxa na allegro to loteria,chyba że się ma "zaufanego " sprzedającego.
Pro publico bono

Awatar użytkownika

leszek2011
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 577
Rejestracja: 01 wrz 2011, 08:21
Been thanked: 3 times

Post autor: leszek2011 » 11 paź 2014, 13:10

@tomek6680 , mnie chodzilo o to ze ogolnie n-box za 150zl z E2 nie jest najgorszym sprzetem .Ten tuner nie lubi zapelnionej pamieci powyzej 70% .Jesli chodzi o sprzedawcow to inna bajka .Zawsze mozna zapytac na forum o spr sprzedawce .

Awatar użytkownika

MikeOlshansky
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:02

Ferguson

Post autor: MikeOlshansky » 21 paź 2014, 21:32

Cześć, dziękuję z góry.

Otóż, po 12 latach wysłużonej pracy, śmierć z przegrzania poniósł dzisiaj mój F7318.
W związku z tym, postanowiłem niejako wydłużyć umowę z firmą Ferguson i zainwestować w któryś z nowych modeli tego producenta.
Chociaż, w temacie powyższego mam swoje małe sukcesy, kompletnie nie znam się na nowych rozwiązaniach. Dlatego potrzebuję dość jasnej porady, jaki model jutro kupić i co właściwie jest mi potrzebne.
Przechodząc z sd na hd, potrzebuję informacji, jaki to "rodzaj" hd miałby być. Na pewno, do komunikacji z komputerem niezbędny jest mi RS232. Chciałbym nadal korzystać z HDVB, modyfikować listy Darhoolem, chyba, że istnieją nowsze narzędzia do tego.
Ponieważ jestem stary i zniedołężniały, a także trochę niegramotny, trzeba mnie wskazać oprogramowanie testowe (chociaż z tym akurat bym sobie poradził) i niejako nakreślić sposób i narzędzia do jego wgrywania czy też aktualizacji, postępowania z patchami, zagrożeń związanych z codziennym użytkowaniem itp., itd.

Proszę o kilka słów i dziękuję tym razem z dołu. super2



Tylko satelita, czytnik kart niekoniecznie, wymiary jak najmniejsze.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 21:34 przez MikeOlshansky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4578
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 30 times
Płeć:
Poland

Post autor: tomek6680 » 21 paź 2014, 21:50

@MikeOlshansky
Jak poradziłeś Sobie z uruchomieniem HDVB,to poradzisz sobie z Arivą . W nowych tunerach Fergusona nie jest już potrzebny komputer i kabel rs232 do korzystania z sharingu. Wystarczy do tunera podpiąć kabel LAN i posiadać router z wolnym postem LAN. Jeśli nie masz żadnego modułu CAM z kartą ,to wystarczy Tobie Ariva 102e,nowszym tunerem jest A103,ale jeszcze do tego tunera nie są dopracowane softy. Listy kanałów od JAKITAKI wgrywa się przez USB.
Pro publico bono

Awatar użytkownika

MikeOlshansky
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:02

Post autor: MikeOlshansky » 21 paź 2014, 22:03

Dokładnie taką samą sytuację miałem 10 lat temu. Ktoś pokazał mi 7018, ale w sklepie był już 7318 UCI. Czy gdybym jutro zdecydował się na A103, to czy mam pewność, że będzie rozwijany? O LANie to wiem, ale odpada. Wyobraźcie sobie, że ktoś dużo testuje; to ja testuje 2-3 razy więcej, częściej. Więc przenoszenie lines za pomocą pilota byłoby bardzo czasochłonne.
Wymiary 7318 26x19, te są pewnie większe, a to może być dla mnie mały problem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4578
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 30 times
Płeć:
Poland

Post autor: tomek6680 » 21 paź 2014, 23:59

@MikeOlshansky
Ariva jest trochę mniejsza od AF-a. Obecnie sharing nie działa po rs232,trzeba podłączyć po LAN ,a dane wpisuje sharingu wpisuje się przez przeglądarke internetową .A 103 będzie rozwijana jeszcze pare lat .
Pro publico bono

Awatar użytkownika

MikeOlshansky
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:02

A103

Post autor: MikeOlshansky » 22 paź 2014, 13:12

Już kupiłem A103, a Ty mi mówisz, że po RS-ie nie idzie? Nieźle.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 4578
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 17 times
Been thanked: 30 times
Płeć:
Poland

Post autor: tomek6680 » 22 paź 2014, 14:50

@MikeOlshansky
Ale działa po LAN,bez kompa :ok:
Pro publico bono

Awatar użytkownika

MikeOlshansky
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2014, 21:02

Lan

Post autor: MikeOlshansky » 22 paź 2014, 23:14

No nie do końca mi się udało.
Co rusz, to zmienia mac i nie potrafię go permanentnie przydzielić. Routa widzi go jako Iwip i daje mu numer od początku puli.
Nie wiem, czy jak piszę patch to mam go zaktualizować czy wgrać jako nowy.
Edytuję listę, mogę ją zapisać i zmienić jej nazwę. Ale jak zrobię zapisz jako, to już jest udf, a ja potem nie mam Load list. Listę wgrałem abs, to ten mi przeczytał jako soft.
Doszedłem go pliku dat, zrobiłem login, sprawdziłem na kompie i powinno być ok, ale k. nie było. Nikt nie pomógł. I tak masz. A abonament leci...

super2
Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, 15:46 przez MikeOlshansky, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”